“Müzikle insanları birleştirmeye çalışıyoruz” – Light In Babylon
“Müzikle insanları birleştirmeye çalışıyoruz”
Ortadoğu ve dünyanın sesini ayağımıza getiren bir grup “Light in Babylon” İstiklal Caddesi’nin evrenselliğinin simgesi. Farklı ses rengiyle, adeta ibadet edercesine şarkı söyleyen Michal Eli Kamal, evrensel tınılarla gitar çalan Fransız sanatçı Julien Demarqueve. Tüm bunlara ek olarak Türk müziğini santurla harmanlayan genç sanatçı Metehan Çiftçi. Grup farklı dilleri konuşan insanların sanatla yarattığı ortak dilin en yeni örneği… Bu günlerde en çok ihtiyaç duyduğumuz şey olan farklılıkların uyumu.
Geçitkale Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde ülkemizde bulunan “Light in Babylon” grubu geçtiğimiz hafta dinleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. Sorularımızı içtenlikle cevaplayan solist Michael Elia Kamal, onları daha iyi tanımamıza olanak sağladı. Hikayelerini bizimle paylaştı.
“Şehrin Işığı”
İlk olarak Michal Elia Kamal grubun isminin anlamını anlatıyor. Türkçede şehrin ışığı anlamına gelen isim, aslında çok daha derin anlamları içinde barındırıyor.
“Light in Babylon ismini grubumuzda kullanmamızın iki anlamı var. Biri tarihsel anlamı. Hani kültürlerin birbirinden ayrıldığı, insanların farklı diller konuşmaya başladığı zamanı anlatan ‘Babil Kulesi’ hikâyesi. Biliyorsunuz hikayede de aynı dili konuşan insanlar Tanrı tarafından cezalandırılıyor ve artık farklı dilleri konuşmaya başlıyorlar. Bizim grubumuzdaki kişiler de farklı yerlerden geliyorlar ve farklı dillerde konuşuyorlar ama buna rağmen ortak bir kültür ve dil yarattık. İsmimizdeki mesajımız da budur. İnsanlar farklı dilleri konuşuyor olsa da ortak bir şeyler yapabilirler. İsmimizle bir açıdan bu hikayeye de gönderme yapıyoruz. Baylon isimi ayrıca bizim içinde yaşadığımız modern toplum anlamına da geliyor. Özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde insanlar nasıldır bilirsiniz. Herkes işinden çıkıp bir yerlere yürür, bir yerlere yetişmeye çalışır. Kimse etrafına bakmaz, göz göze gelmez ve gülümsemez. Oysa sokakta müzik olduğunda, insanların durup dinlemesini, gülümsemesini, ağlamasını, birbirleriyle etkileşim haline geçmesini sağlayabilirsiniz. Biz modern topluma müzikle ışık veriyoruz. Onlara bir an için bile durma, dinleme ve müziği hissetme şansı tanıyoruz. Onları gülümsetiyoruz. Sisteme ışık yakıyoruz.”
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!